Nieuwsbericht

Netwerkbijeenkomst netwerk Leermiddelen 25 Januari

Kom jij ook naar de allereerste netwerkbijeenkomst van het netwerk Leermiddelen op donderdag 25 januari 2024? Het programma staat in het teken van de samenhang tussen leermiddelen en de onderwijsvisie van de school. Met extra aandacht voor twee onderbelichte criteria binnen het keuzeproces: slimme technologie voor leermiddelen in het po en duurzaamheid van leermiddelen in het vo. 

Keuze voor leermiddelen

Scholen in het primair en voortgezet onderwijs kunnen kiezen uit een ruim aanbod leermiddelen. Toch passen de leermiddelen vaak niet optimaal bij de wensen van leraren of bij de onderwijsvisie van de school. Tijdens deze bijeenkomst komen de volgende vragen aan bod: 

  • Hoe kom je erachter welke leermiddelen er allemaal zijn om uit te kiezen?
  • Hoe voer je binnen de school een kritisch gesprek over de keuze voor nieuwe leermiddelen?

Slimme technologie voor leermiddelen in het po

Kennisnet inventariseert momenteel het gebruik van slimme technologie voor leermiddelen in het primair onderwijs. Onder slimme technologie verstaan we algoritmes en kunstmatige intelligentie (AI) die bijvoorbeeld wordt gebruikt om leermiddelen adaptief of interactief te maken. We willen scholen met de uitkomsten van deze inventarisatie meer inzicht geven in: 

  • de manier waarop leermiddelen gebruikmaken van slimme technologie; 
  • hoe slimme technologie ingrijpt in het leerproces; 
  • welke ontwikkelingen er op dit vlak zijn in de leermiddelenmarkt.  

Dit inzicht is nodig om bewuste keuzes te kunnen maken voor leermiddelen. 

Marieke van Osch voert deze inventarisatie uit. Zij presenteert de uitkomsten ervan als eerste aan de leden van het netwerk Leermiddelen tijdens de netwerkbijeenkomst op 25 januari. Ook beantwoordt ze dan vragen. Daarna gaan we samen in gesprek over hoe deze kennis van invloed is op het keuzeproces van leermiddelen.  

Duurzaamheid van leermiddelen in het vo

SIVON voert op dit moment een onderzoek uit naar duurzaamheid van leermiddelen in het vo. Dat gebeurt in samenwerking met adviesbureau Bureau 2030. Er zijn namelijk vragen over de duurzaamheid van leermiddelen in het voortgezet onderwijs met name sinds de invoering van het LiFo-model in 2019. Er is zeker sprake van groeiend bewustzijn binnen scholen over duurzaamheid. Alleen weerspiegelt dit zich nog niet altijd in de keuze voor leermiddelen en inkoopcriteria.  

Het doel van het onderzoek is om scholen handvatten te bieden voor het maken van slimme keuzes en het stellen van relevante vragen aan leveranciers. Ook gaat dit onderzoek bijdragen aan bewustwording over duurzaamheid in de leermiddelenketen. Tijdens de netwerkbijeenkomst vertellen we jullie meer over het onderzoek en de handreiking die we hebben gemaakt. We gaan daarna met elkaar in gesprek over praktische handvatten en implementatie.  

Voor wie?

Deze netwerkbijeenkomst is bedoeld voor iedereen die in het primair en voortgezet onderwijs betrokken is bij de keuze en implementatie van en de processen over leermiddelen.
Let op! Deze netwerkbijeenkomst is enkel voor leden van het netwerk Leermiddelen. Ben je daar nog geen lid van? Meld je dan aan. En laat dan meteen even weten of je aanwezig bent bij de netwerkbijeenkomst.

Aanmelden voor het netwerk Leermiddelen

Over het netwerk Leermiddelen

In het netwerk Leermiddelen komen onderwijsprofessionals samen om over diverse thema’s hun kennis te delen/verbreden, ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. Denk aan beleidsvorming over leermiddelen, inzicht in de leermiddelenmarkt en duurzaamheid van leermiddelen.  
Het netwerk Leermiddelen is een samenwerking tussen het onderwijs, SIVON en Kennisnet.